Om bibliotek

I tisdags fick ni höra om vår panels bibblovanor. Här på bloggen älskar vi bibliotek och gör gärna spaningar. Ann-Sofies senast lånade bok är Owe Wikströms Från ett cafébord i Paris. Lånad som e-bok från Värmdö bibliotek. Läs den! Hemma lånar jag e-böcker, men från sommarhus-bibblot är det bara pappersböcker som gäller. Jag har 4 lånekort numera. Maggans senaste lån är Hästkrafter av Lars Mytting, jag har tre lånekort varav ett på Sundbybergs nybyggda och alldeles ljuvliga bibliotek.

Det finns ju så många bra bibliotek. Och många ovanliga, oväntade också. Läs här hur Maggan besökte Bernadotte-biblioteket.

En ovanligt kulen höstkväll var jag på en guidad visning av Bernadotte-biblioteket på Stockholms slott. Ett vackert bibliotek som härbärgerar de hädangångna Bernadottska kungarnas och drottningarnas boksamlingar.

När vi är ute och reser går vi gärna (helst) in på ett lokalt bibblo, inte minst för att få boktips. Så här kan det vara på Richmond Library

Ganska många sitter i den stora lokalen. Någon läser, fler bläddrar bland böckerna och flest sitter vid datorer. I Richmond klassificerar man enligt Dewey. Men det finaste är att varje skönlitterär bok har en sida för instämpling av återlämningsdatum. Senare får jag veta att det inte alls är så, utan här får man en liten datorprintad lapp precis som på Stadsbibblo. Det låtsas jag inte bry mig om. Stämplar är rejälare.

Vill man inte leta i bokhyllorna har personalen hjälpt till och ställt upp en hylla med Quick choise där man snabbt kan rycka åt sig en bok. Men jag fastnar vid bordet med Great Reads. Alla omslag är vackra och inbjudande. Här finns titlar som Accidentally on purpose, The Nightwatchman’s Occurence Book, The Yellow Wallpaper, The Paper Eater.

Bibblo-mannen skakar på huvudet. I’m so sorry, but you can’t take those wihtout a library card och vad hjälper det att jag halar fram de åtta olika lånekort jag har för att visa att jag är en Seriös Låntagare. Här krävs Richmond Library Card och jag ställer sorgset tillbaka böckerna.

Ett alldeles särskilt bibliotekstyp är bytesbibblon. Det vill säga när man tar en bok och förväntas ställa dit en egen. När jag, Ann-Sofie åkte ett av Hurtigrutens fartyg för några år sedan gjorde jag en analys utifrån mina medresenärer

Ombord på MS Polarlys fanns ett litet bibliotek. Klassiskt inrett med sittgrupper och (eldriven) öppen spis. Två bokhyllor med glasdörrar. Jag var naturligtvis på plats redan under första timmen. Jag gissade att här skulle finnas ett bytesbibblo, dvs att resenärer ställer sina utlästa böcker för att ta ett nytt. Med utgångspunkt från sammansättningen av mina medresenärer borde det finnas 75 procent tyska böcker, 20 procent engelska och resten norskt med litet inslag av svenskt. Det stämde nästan. Det fanns ingen svensk titel. Men den norska romanen var en Jo Nesbø. Hälften av de tyska hade vackra damer på omslaget. Och de engelska var i huvudsak skrivna av Danielle Steele.

Biblioteken är verkligen det allra bästa kulturstället som finns. Generösa öppettider, kompetent personal och till för alla. Vilket är ditt bästa bibliotek?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *