Augustpriset – nu spekulerar vi

I år får vi vara ambassadörer för Augustpriset! Mycket roligt och spännande förstås. Priset instiftades 1989 (av Svenska Förläggareföreningen) för att ”belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år”. Men hur är vårt förhållande till Augustpriset egentligen?
Ann-Sofie: Helt ärligt så är mitt förhållande till böcker betydligt större än till Augustpriset. Visst brukar jag spekulera kring vem som ska vinna av de 6 nominerade i respektive klass, men jag har alltid haft dålig koll på när en bok kom ut och så vidare.
Margaretha: Jag är egentligen inte intresserad av vem som vinner, däremot av vilka som nomineras. Jag har många favoriter bland böcker som nominerats och en av mina absoluta största läsupplevelser vann en August 2007, Susanna Alakoskis Svinalängorna.  Jag gläds förstås med författaren som vinner, de ser så tårögt lyckliga ut varje år och det är så rart att se.

En sak vi brukar göra oavsett är att spekulera kring vilka titlar som kommer att nomineras till priset i den skönlitterära klassen. Den 23 oktober presenteras nomineringarna. Vad tror vi i år?
Ann-Sofie: Jag har lyssnat lite bland folk, både i bokklubben och annorstädes och Johannes Anyurus De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är ett hett tips. Andra är Finna sig av Agnes Lidbeck, Den svavelgula himlen av Kjell Westö, Moll av Elisabeth Rynell, Mitt liv och ditt av Majgull Axelsson, Solidärer av Anna Jörgensdotter,  Sidonie & Nathalie av Sigrid Combüchen, Vera av Anne Swärd. Ja, listan kan göras lång. Och då finns inte en lyrikbok med här ens.
Margaretha: Johannes Anyuru känns given och jag som Westö-fan hoppas förstås att Den svavelgula himlen nomineras. Jag hoppas också på att John Ajvide Lindqvist, som nominerades för del nummer två i trilogin Platserna, även ska nomineras för den tredje delen X. Jag skulle storgilla en nominering för Golnaz Hashemzadeh Bondes gripande roman Det var vi.

Och av de sex nominerade ska en bok vinna. Har vi någonsin gissat rätt?
Ann-Sofie: Ja, när Kristina Sandberg vann med Liv till varje pris 2014, då var jag övertygad. Annars har jag gissat fel varje år. Punkt.
Margaretha: Jag gissade nog också på Kristina Sandberg då, jag var dock kluven eftersom Beckomberga Ode till min familj av Sara Stridsberg också var nominerad. Båda böckerna är fantastiska! Jag har aldrig gissat rätt, kanske för att jag sällan hunnit läsa samtliga böcker före prisutdelningen.

Så vad ska vi göra som ambassadörer då? Åh, vad vi ska prata om böcker! Och så ska vi gissa rätt på vinnaren.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *