Bin och människor av Lotte Möller

”Om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker.”

Egentligen säger ingressen allt om denna underbara bok. Rappt och journalistiskt skriven med ett humoristiskt anslag och en oändlig kunskap om bin. Och så vacker den är, med sitt honungsfärgade omslag och bikupor i relief. Nominerad i  Augustpriset 2019, (fakta) och en värdig vinnare om så skulle bli fallet.

Jag har lärt mig mängder av fakta om bin som jag aldrig ens funderat över. Som att honung har olika doft, färg, konsistens och smak beroende på från vilken blomma biet tagit nektar samt att det finns såväl honungsprovningar som honungsavsmakare. Kan eventuellt skylla på att jag aldrig varit någon honungsfantast vilket förmodligen är tur, hade annars dånat av honungssug under läsningen.
Jag vet nu också att man kan känna igen bidrottningen på hennes långa rumpa och att bina flyger ut för att bajsa en gång om året och att bibajs är utomordentligt svårt att få bort från trädgårdsmöblerna eller vart det nu lyckats hamna. Nästa gång jag måste mingla eller går på fest ska jag leda in samtalet på bin och briljera med mina kunskaper. (Alltid retar det någon).

Bokens lågmälda humor får mig ofta att skratta högt. Roligast är nog när Lotte Möller egna bin ger sig av för att svärma och landar i områdets stingsligaste grannes päronträd och Lotte påstår att det inte alls är hennes bin utan Lennarts. ( Lennart var en annan granne som också höll sig med bin). Lennart var inte hemma vid päronträdincidenten och kom inte hem förrän bina återvänt till kupan och saken var ur världen.

Allvaret finns dock med, i kapitlet om bikriget på den danska ön Laesö betraktar Möller bin och framförallt människor ur ett intelligent och samtida perspektiv. Händelserna på Laesö blir ett världen i miniatyr.

Jo, jag är begeistrad i Bin och människor och jag vet redan vem som ska få ett exemplar i julklapp. En utmärkt presentbok till de allra flesta inte minst de som läst och tyckt om Maja Lundes roman Binas historia som Möller också nämner i boken. Varför inte ge bort båda två?

Utgiven på Norstedts 2019.

Ett svar på ”Bin och människor av Lotte Möller”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *