Med andan i halsen – 2x hastighet på Storytel

Jag är som bekant inte så överdrivet förtjust i ljudböcker eftersom jag tappar koncentration så lätt. Men när jag utnyttjade två gratisveckor hos Storytel provade jag att lyssna snabbt. (Enligt Breakfast Book Clubs ljudboksexpert finns den möjligheten bara på iPhone än så länge.) Med 2x hastigheten kom jag upp i den takt som jag vanligtvis läser böcker. Det något dramatiska uppläsningssättet som jag ogillar försvann till viss del också. Berättandet blir mer neutralt, precis som när man läser en bok.

Den första boken jag nu lyssnade till var Allt jag önskar mig av Grégoire Delacourt. Här är en kvinna i ett ganska vanligt äktenskap på gränsen till uppbrott. Inte för att det är vad hon en gång önskade sig, , men hon kämpar på.  Ända till den dagen då en extremt stor lottovinst ställer så gott som allt på ända. Välberättad och välöversatt. Men sådär halvbra historia. Blev inte så engagerad och hade jag läst i stället för att lyssnat hade jag nog tröttnat tror jag. Men med hög hastighet i uppspelningen krävdes koncentration och det skapades en spänning i det snabba talet som gav boken något extra! Det tycker jag är intressant.

Bok nummer 2 var Klara Zimmergrens Längtan bor i mina steg som jag verkligen tyckte om. En längtan efter att få barn är utgångspunkten, men utan sentimentalitet. Dessutom löper kärleken till djur som en stark fåra genom hela boken och jag älskar dem alla: elefanterna, hundarna och särskilt Frasse. Jag varvade mellan 1.5x och 2x i hastighet och båda fungerade bra.

Kommer jag lyssna mer nu då när jag hittat en galant lyssningstakt? Nej. Det var roligt att lyssna. Men inte 169-kronor-i-månaden-kul. Dock måste jag kolla upp detta med att reglera hastighet när man lyssnar på ljudböcker som man köper. Finns det?

6 svar på ”Med andan i halsen – 2x hastighet på Storytel”

 1. Så kul att du i alla fall provade OCH gillade att lyssna när du hittade rätt hastighet.

  Maggan är mer ljudboksteknisk än vad jag är och kan säkert svara på dina spörsmål. Jag har för mig att det är just Storytel (och bara Storytel) som erbjuder tjänsten att kunna variera lyssningshastigheten. Och som sagt bara på Iphone än så länge.

  Det där med att boken blir mer intressant när hastigheten ökar är riktigt intressant. (Jag tyckte inte heller att boken Allt jag önskar mig var så bra. Lyssnade inte ens till slutet. Kanske hade det funkat med högre hastighet. Jag kan inte reglera hastigheten. Men Klara Z:s ljudbok funkade för mig på normalhastighet. Håller helt med dig där. Fin bok.) När man skriver en text kan man ju öka intresset/spänningen genom att skriva korta(re) meningar. Till och med göra nya stycken för nya meningar. Inte för länge, men några gånger funkar. Det borde finnas ett samband här. Eller???

 2. Du har rätt beträffande lyssningshastigheten på Storytel Kerstin, finns bara för Iphone och föralldel ipad. Jag har en Android som jag oftast lyssnar via, så jag har bara lyssnat med höjd hastighet några gånger på paddan då. Kände mig dock lite fuskig? Men jag blev klart inspirerad av Ann-Sofie inlägg, måste prova jag med 🙂

  1. Fuskigt, nä varför det? Jag läser en sidan i minuten i en vanlig bok. Andra med minst dubbla hastigheten. Det är samma sak.

 3. Nä, inte fuskigt utan smart tycker jag. För när jag pratade med Storytel inför förra årets bokresa berättade de att de även erbjuder det omvända förhållandet, alltså långsammare hastighet än normalt. Fint och kundanpassat. Vi läser med olika hastighet, då ska man kunna lyssna med olika hastighet också. Jag som också har en android blir grymt nyfiken på hur det låter. För det ska inte vara som Kalle Anka, lovade man. Och det stämmer, Ann-Sofie?

  Det här inlägget kickade igång mina ljudbokstankar. Blir jag otålig när en uppläsning är långsam? Ja, om den är (i mitt tycke) för långsam. Många skulle nog tycka att normalhastigheten går för sakta, men jag är rätt nöjd med den. Kan det bero på alla sommarlovsföljetonger man lyssnade på som liten? Eller vuxenuppläsningarna av Samhällets olycksbarn och Paul Temples deckare som man lyssnade på med mamma och pappa? Jag går in i ett ljudboksmode. Tror jag …

  Ursäkta lång kommentar, men ämnet ligger mig som bekant varmt om hjärtat 😀

 4. >> Kerstin. Näe, låter inte som Kalle Anka. Rösten blir så gott som inte ljusare alls, bara snabbare prat. Jag provade också med E2GO, de har 1,5x snabbare i hastighet som max. Samma sak där. Men visst är det bra att man också kan lyssna långsammare. Jag håller helt med dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *